Vuoden 2022 luetuimmat kirjat – Mitkä kirjat valloittivat suomalaisten sydämet?

Vuosi 2022 oli jälleen kirjallisuuden ystävien juhlaa Suomessa. Kirjakauppaliiton tilastojen mukaan suomalaiset lukivat ahkerasti ja monipuolisesti eri genrejä. Vuoden luetuimmat kirjat käsittivät niin kaunokirjallisuutta, tietokirjoja kuin dekkareitakin. Kirjakauppaliiton tilastoissa kärkisijan vei Katri Lipsonin romaani Sudenmorsian. …

Vuosi 2022 oli jälleen kirjallisuuden ystävien juhlaa Suomessa. Kirjakauppaliiton tilastojen mukaan suomalaiset lukivat ahkerasti ja monipuolisesti eri genrejä. Vuoden luetuimmat kirjat käsittivät niin kaunokirjallisuutta, tietokirjoja kuin dekkareitakin.

Kirjakauppaliiton tilastoissa kärkisijan vei Katri Lipsonin romaani Sudenmorsian. Kirja kertoo suomalaisen naisen tarinan 1700-luvun lopun Lapissa. Toisella sijalla oli Sofi Oksasen Koirapuisto, joka on vahva kuvaus nykypäivän Suomesta. Kolmannella sijalla oli Jari Tervon Kätilö, joka on Tervon ensimmäinen historiallinen romaani.

Tilastoissa näkyi myös selkeästi suomalaisten kiinnostus terveyteen ja hyvinvointiin, sillä useita tietokirjoja pääsi kärkikymmenikköön. Esimerkiksi ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin Kasvata aivot kuntoon oli yksi suosituimmista tietokirjoista.

Dekkarikirjallisuus oli myös edustettuna kärkisijoilla, sillä esimerkiksi Harri Nykäsen Raid ja kuolemanlaakso löytyi top 10 -listalta.

Kaiken kaikkiaan vuoden 2022 luetuimmat kirjat osoittivat, että suomalaiset ovat edelleen lukutoukkia ja että kirjallisuus on edelleen tärkeä osa suomalaista kulttuuria.

Suosituimmat kotimaiset kirjat 2022

Vuoden 2022 suosituimmat kotimaiset kirjat tarjoavat monipuolisen valikoiman erilaisia genrejä. Kirjakauppaliiton tilastojen mukaan dekkarit, romantiikka sekä sci-fi ja fantasia ovat erityisen suosittuja kotimaisten kirjailijoiden teoksissa.

Dekkarit

Dekkareiden ystävät löytävät vuonna 2022 useita mielenkiintoisia kotimaisia kirjoja. Esimerkiksi Ilkka Remeksen ”Tornado” on noussut myyntilistojen kärkeen. Kirja kertoo Suomen ja Venäjän välisestä jännitteestä, joka kärjistyy vaaralliseksi tilanteeksi.

Toinen suosittu dekkari on Iida Rauman ”Hävitys – Tapauskertomus”. Kirja on psykologinen trilleri, joka kertoo katoamistapauksesta ja sen selvittämisestä.

Romantiikka

Romantiikan ystäville Suomessa julkaistaan myös useita kiinnostavia kirjoja vuonna 2022. Enni Mustosen ”Tekijä” on saanut paljon suosiota. Kirja kertoo naisesta, joka löytää elämänsä rakkauden kirjoittaessaan dekkaria.

Toinen suosittu romantiikan kirja on Satu Rämön ”Hildur”. Kirja kertoo nuoresta naisesta, joka löytää rakkauden Islannissa.

Sci-fi ja fantasia

Sci-fi ja fantasia -genren ystävät voivat nauttia myös kotimaisten kirjailijoiden teoksista vuonna 2022. Tommi Kinnusen ”Pimeät kuut” on saanut paljon huomiota. Kirja kertoo maailmasta, jossa kuun pimeä puoli on asuttu.

Toinen suosittu sci-fi ja fantasia -kirja on J.S. Meresmaan ”Maa, joka ei koskaan ollut”. Kirja kertoo maailmasta, jossa ihmiskunta on tuhon partaalla ja ainoa toivo on löytää uusi asuttava planeetta.

Nämä kotimaiset kirjat tarjoavat monipuolisen valikoiman erilaisia tarinoita ja ovat saaneet paljon suosiota vuonna 2022.

Suosituimmat ulkomaiset kirjat 2022

Vuoden 2022 luetuimmat ulkomaiset kirjat pitivät sisällään monipuolisen kattauksen erilaisia genrejä. Tässä osiossa käydään läpi suosituimmat dekkarit, romantiikka-kirjat sekä sci-fi ja fantasia -kirjallisuus.

Dekkarit

Dekkarit ovat olleet suosittuja jo pitkään, ja vuonna 2022 dekkarikirjallisuus jatkoi suosiotaan. Erityisesti brittiläisen kirjailijan Ruth Ware’n kirja ”One by One” oli suosittu valinta monien lukijoiden keskuudessa. Kirja kertoo joukosta ihmisiä, jotka jäävät lumimyrskyn keskelle Alpeille, ja joutuvat selviytymään hengissä. Kirjan jännittävä juoni ja yllättävät käänteet pitivät lukijat otteessaan alusta loppuun.

Toinen suosittu dekkari oli amerikkalaisen kirjailijan Harlan Cobenin ”Win”. Cobenin kirjat ovat olleet suosittuja jo pitkään, ja ”Win” ei ollut poikkeus. Kirja kertoo miljardööristä, joka palaa lapsuudenkotiinsa ratkaisemaan vanhan mysteerin. Kirjan jännittävä juoni ja yllättävät käänteet pitivät lukijat otteessaan alusta loppuun.

Romantiikka

Romantiikka-kirjallisuus on aina ollut suosittua, ja vuonna 2022 suosituimpiin kirjoihin kuului useita romanttisia tarinoita. Yksi suosituimmista kirjoista oli brittiläisen kirjailijan Jojo Moyesin ”The Giver of Stars”. Kirja kertoo tarinan naisesta, joka liittyy kirjastoautoon, joka kuljettaa kirjoja ympäri maaseutua. Kirjan koskettava tarina ja henkilöhahmojen syvyys tekivät siitä suositun valinnan monille lukijoille.

Toinen suosittu romantiikka-kirja oli amerikkalaisen kirjailijan Colleen Hooverin ”Heart Bones”. Kirja kertoo tarinan naisesta, joka lähtee matkalle löytääkseen itsensä ja rakkauden. Kirjan koskettava tarina ja henkilöhahmojen syvyys tekivät siitä suositun valinnan monille lukijoille.

Sci-fi ja fantasia

Sci-fi ja fantasia -kirjallisuus on aina ollut suosittua, ja vuonna 2022 suosituimpiin kirjoihin kuului useita sci-fi ja fantasia -kirjoja. Yksi suosituimmista kirjoista oli amerikkalaisen kirjailijan Andy Weirin ”Project Hail Mary”. Kirja kertoo tarinan miehestä, joka herää avaruusaluksessa, tietämättä miten hän sinne päätyi. Kirjan mielenkiintoinen juoni ja tieteellinen teema tekivät siitä suositun valinnan monille lukijoille.

Toinen suosittu sci-fi ja fantasia -kirja oli brittiläisen kirjailijan V.E. Schwabin ”The Invisible Life of Addie LaRue”. Kirja kertoo tarinan naisesta, joka solmii sopimuksen paholaisen kanssa pysyäkseen ikuisesti nuorena, mutta joutuu kärsimään siitä, että kukaan ei muista häntä. Kirjan mielenkiintoinen juoni ja henkilöhahmojen syvyys tekivät siitä suositun valinnan monille lukijoille.

Lasten ja nuorten suosituimmat kirjat 2022

Vuoden 2022 lasten- ja nuortenkirjallisuuden suosituimmat kirjat ovat herättäneet paljon kiinnostusta. Sanaston lainatuimpien kirjojen listan mukaan lasten suosituimmat kirjat ovat olleet Timo Parvelan kirjoittama Ella-kirjasarja ja Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia. Nuorten suosituimmat kirjat puolestaan ovat olleet Harry Potter -sarjan kirjat, John Greenin Tähtiin kirjoitettu virhe sekä Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogia.

Suomalaisen Finlandia-palkintoehdokaslistan mukaan lasten ja nuorten kirjallisuuden kärjessä ovat olleet Kaisa Happonen ja Anne Vaskon kirjoittama Ihanat eläinystäväni sekä Siri Kolun kirjoittama Me Rosvolat.

Kirjakauppaliiton lukulistalla puolestaan lasten ja nuorten suosituimmat kirjat ovat olleet J.K. Rowlingin Harry Potter -sarjan kirjat, Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia sekä Timo Parvelan Ella-kirjasarja.

Suomen Kustannusyhdistyksen myydyimmät kirjat -listalta löytyy myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden kärkiteoksia. Listan kärjessä ovat olleet Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirja: Pyhä jysäys, Sam Taplinin Älä kutita possua sekä Nathalie Choux’n Kurkkaa! Maatila.

Kaikkien listojen perusteella voidaan todeta, että lasten- ja nuortenkirjallisuuden suosituimmat teokset ovat monipuolisia ja tarjoavat lukijoilleen niin jännitystä, seikkailua kuin huumoriakin.

Vuoden 2022 yllättävät suosikit

Vuosi 2022 oli täynnä jännittäviä ja yllättäviä kirjauutuuksia, jotka keräsivät suosiota ympäri Suomea. Vaikka monet odottivat uusia teoksia suosikkikirjailijoiltaan, useat yllättävät nimet nousivatkin vuoden luetuimpien kirjojen listalle.

Yksi yllättävistä suosikeista oli Antti Holman ”Ennen kuin mieheni katoaa”, joka kertoo avioeron kautta itsensä löytämisestä. Teos yllätti monet lukijat, jotka eivät olleet aiemmin lukeneet Holman kirjoja, mutta jotka nyt ihastuivat hänen tyyliinsä ja tarinankerrontaan.

Toinen yllättävä suosikki oli Kaisa Haatasen ”Kuinka kasvattaa lapsi ilman äitiyttä”. Haatasen teos tarjoaa uusia näkökulmia vanhemmuuteen ja perhe-elämään, mikä oli monille lukijoille virkistävää vaihtelua perinteisistä kasvatusoppaista.

Lisäksi vuoden yllättäviin suosikkeihin kuului Jari Tervon ”Ameriikan raitti”, joka kertoo suomalaisen siirtolaisen tarinan Yhdysvalloissa. Tervo on tunnettu humoristisesta tyylistään, mutta tässä teoksessa hän käsittelee myös vakavia aiheita, kuten identiteettiä ja juurien merkitystä.

Kaiken kaikkiaan vuoden 2022 yllättävät suosikit tarjosivat lukijoille uusia näkökulmia ja yllättäviä tarinoita. Näiden teosten suosio osoittaa, että lukijat ovat valmiita astumaan pois tutuilta poluilta ja kokeilemaan jotain uutta ja erilaista.

Vuoden 2022 parhaat tietokirjat

Vuosi 2022 oli tietokirjojen vuosi, ja monet mielenkiintoiset teokset nousivat luetuimpien kirjojen listoille. Tässä osiossa esitellään muutamia vuoden 2022 parhaita tietokirjoja.

”Maailmanhistorian suuret käänteet”

Tämä kirja tarjoaa kiehtovan katsauksen maailmanhistorian merkittävimpiin tapahtumiin. Kirja sisältää yksityiskohtaisia kuvauksia esimerkiksi Rooman valtakunnan noususta ja tuhosta, Ranskan vallankumouksesta, toisen maailmansodan tapahtumista, sekä monista muista tärkeistä historiallisista tapahtumista. Kirja on erinomainen valinta kaikille, jotka ovat kiinnostuneita historiasta.

”Terveellinen ruokavalio”

”Terveellinen ruokavalio” on opas terveelliseen ruokavalioon, joka auttaa lukijaa saavuttamaan terveellisemmän ja energisemmän elämäntavan. Kirja sisältää runsaasti tietoa ravinnosta ja sen vaikutuksesta kehoon, sekä käytännön vinkkejä terveellisemmän ruokavalion toteuttamiseen. Kirja on erinomainen valinta kaikille, jotka haluavat parantaa terveyttään ja hyvinvointiaan.

”Luonnollinen lääketiede”

”Luonnollinen lääketiede” on kirja, joka tarjoaa tietoa erilaisista luonnonmukaisista hoitomuodoista ja niiden vaikutuksista kehoon. Kirja sisältää käytännön vinkkejä esimerkiksi kasviperäisten lääkkeiden käyttöön, akupunktioon ja homeopatiaan. Kirja on erinomainen valinta kaikille, jotka haluavat tutustua luonnollisiin hoitomuotoihin ja parantaa terveyttään ilman kemikaaleja ja lääkkeitä.

Näiden kirjojen lisäksi vuoden 2022 parhaita tietokirjoja olivat muun muassa ”Sijoittaminen”, ”Talous ja politiikka” ja ”Kestävä kehitys”. Näiden kirjojen avulla lukija voi laajentaa tietämystään monilla eri aloilla ja parantaa omaa elämänlaatuaan.

Jätä kommentti